ögon som ploppar ut

Här sitter jag i skolan och myser.

Myselipys med mjukiskoftan och alldeles för ljusa ögonbryn...

Har interactive media, och jag gör en hemsida om ugglor (surprise) som ska vara typ lärorik men kul för de små.

Har spenderat lektionen med att illustrera olika ugglor (yes jag kör på illustrationer bara för att få extra mycket jobb, tjoho) och gjort ett par tappra försök med att klura ihop mina koder som trasslat ihop sig.

Det är meningen att ögonen på min framside-uggla ska följa muspekaren, men just nu ploppar de ut ur huvudet istället. Borde låtsas att det är meningen, men då skrämmer jag kanske barnen.


Fel fel fel.

Får väl gå och be om hjälp, även om det tar emot lite för en envis jäkel som mig.

MEN! Bara 40 min kvar, sedan blir det att snabba sig hem i strafikstockning och hämta upp bubba, för ikväll blir det ju middag och skoj med Sabina och Jimmy som ju befinner sig i Kuala Lumpur nu! Yup yup!

enkel söndagsmåltid

Jag har lagat mat.

Man är väl inte direkt världens mest advancerade kock, men gott blev det ändå.


Jag saknar dock att ha en ugn. Potatisklyftor stekta i olja var väl sådär. Skippade ris i alla fall, for once.

Jakarta 4

Den fjärde och sista dagen tog jag inte en endaste bild. Hade varken tid eller något speciellt kul att fotografera. Dagen såg ut så här ungefär:


Dag 3, torsdagen den 24/2 2012.

10.00 vakna, duscha, packa.

11.00 checka ut, haffa en taxi.

11.40 framme på flygplatsen, dags att checka in osv.

12.30 brunch och lite fönstershopping.

14.00 på flyget.

16.00 blir 17.00 i Malaysia, framme! Dags att ta bussen till KL.

18.30 framme vid KL Central (trafikstockning som bara den). Dags att ta LRT till stationen närmst oss, ingen taxi vill köra dit i den trafiken. Välkomna till Malaysia.

19.00 Byte, ny LRT bana.

19.20 Framme vid 'the mall' som det så fint kallas. Blev en cheeseburgare på McD.

20.20 Kan äntligen få tag på en taxi.

20.40 Hemma!


Hektisk dag, inte mycket att fota direkt. Däremot kan jag lägga upp bilder på min flygplatsshopping i Jakarta.


Fakta 1: I indonesien får man lagligt adoptera ugglor. Hade jag bott där hade jag säkert gjort det, oavsett hur fel det kan tyckas vara.


Fakta 2: I Indonesien är man väldigt bra på träsniderier, även andra material man kan snida, som ben, horn, osv. Det förekommer många masker, djur, människor, gudar, och är väldigt detaljrika, och otippat billiga.


Den billigaste dalahästen jag hittat kostade 200kr, och var typ 3cm hög. För det priset kan ni få en 30cm hög trä-gud eller människa. Jaja.

Här slutar Jakarta-resan, men om ni vill se mer av Jakarta så har jag ju varit där tidigare, och alla inlägg ligger under 'resa', så kika där om ni är nyfikna.

Jakarta 3

Den tredje dagen gick åt att äta gott och sedan sticka till ett område som heter Cilandak och ligger i södra Jakarta (Jakarta är en väldigt stor stad, både när det gäller befolkning och yta, det tar sin tid att ta sig runt) för att möta upp Naomi, min tatuerare sedan sist.

Väl där så fyllde han i mitt Gulli-gullan porträtt i cirka 3 timmar, med några små pauser, så allt som allt tog det 4 timmar. Som tur var har Naomi PS3 så Akira underhöll sig själv.

Vi hade också sällskap av Naomis svarta katt, Jalal. Så fyra timmar i samma rum som en långhårig katt och jag nös inte ens en gång. Kanske har min annars så överdrivna, livshotande allergi blivit lindrigare?

Efter det så stack vi till Cilandak Town Square och åt japanskt tillsammans, och sedan återvände jag och Akira till hotellet vid 10. Vi skulle träffa Akiras gamla klasskamrat Albert men han dök aldrig upp, så vi gick själva ner och åt lite stekt choco/cheese banan igen och sedan blev det HBO tills vi somnade. En lugn kväll, skönt det med.

Bilder!


Dag 3, torsdagen den 24/2 2012.


Restaurangen vi lunchade på låg mitt emot hotellet, så jag fick en bra bild på det i alla fall. Formule 1 Hotel, sjukt billigt, men jättefräscht. Vårt absoluta favoritbillighetshotell. Finns tydligen ett i Malmö med.


Och så här såg restaurangen ut. Liten och mysig, supergod indonesisk mat.


Hertigen var där så klart. Här i full fart med att välja mat.


Akira von Bubba. Aldrig att man får ha kepsen ifred.


Sedan kom maten. En Soto Ayam åt mig (längst ner), en ägg-tofu rätt att dela på (mitten) och så hertigens ris, kyckling, grönsaker (ovan).


Ägg och tofu (lite som den här rätten) i ett bad av kicap med böngroddar och krossade jordnötter. Hur gott som helst.


En bättre bild på Akiras mat. Det är väldigt indonesiskt att få riset serverat som en sådan här liten ris-kon. Kycklingen var tillplattad och stekt i abc-kicap (söt soja) så att smaken går in i kycklingen. Något av det godaste jag någonsin stoppat i munnen.


Så jag beställde in en bit till mig själv. Har aldrig någonsin smakat en så underbar kyckling, skulle inte förvåna mig om jag kommer att drömma om den tills we meet again.


Och till det drack jag Sosro's Teh Botol, så klart. Godaste drycken evahhh.


Blås, blås, blås~ En Ida med varma nudlar (från Soto Ayam).


Sedan stack vi som sagt till Naomi, och jag missade att ta bild på honom, men jag tog i alla fall några bilder innuti hans färgglada crib. Ovan, en liten samling av hans porträttatueringar och annat.


Och så samlar han på indonesiska masker, precis som min käre far. Eller så tvingar jag honom till det? Haha, aja jag tycker att det är fräckt. Gillar speciellt den längst ner till vänster, med två ansikten i ett.


Och så ett intressant, lika färgglatt tak. Sedan stoppade jag ner kameran och så började tatuerandet.


Men under pausen tog jag en mobilbild på glada Jalal, haha.


Fotade inte resten av kvällen, men jag tog en mobilbild på resultatet när vi kommit tillbaka till hotellet. Syns inte så bra här eftersom att jag var både svullen och röd, men skuggningen blev jättebra, och allt som var mörkgrått har nu blivit alldeles kolsvart. Precis som det ska vara :)


Älskade mormor, ska absolut inte dra av huden under läkeprosessen den här gången, ej heller klia i sömne. Har hur många krämer som helst som jag smetar på under dagen, speciellt innan läggdags, och än så länge så läker det jättefint.

Jag är jättenöjd i alla fall, och det var absolut värt det, Naomi är verkligen hur bra som helst.

Jakarta 2

Dag 2 var nog den mest aktiva dagen, så det kommer en hel bildbomb nedan. Därför så får ni läsa om dagen i bildtexten istället, så sparar jag lite energi och så slipper ni läsa upprepade texter. Okaysies?


Dag 2, onsdagen den 23/2 2012.


Började dagen med att ta lite bilder på utsikten från hotellet. Förra året så såg vi bara ett parkeringshus, men den här gången fick vi se ut över en park full av ungdomar både dag/natt.


Fast parkeringshuset syns fortfarande, där till höger. Även det kryllade av ungdomar, gissar på att det ligger en skola i närheten.


Anledning till min gissning? Den återkommande skoluniformen; vit skjorta + mörkblå kjol. Fast ja, byxor på killarna ju. Här fotar jag ett pågående gruppfoto, smygis hoho.


Sedan fotade jag mig själv (eller ja, armar och hår) tillsammans med den lille hertigen. Efter det så stack vi ut för att luncha med Nia.


På vägen dit så fotograferade jag trafiken, eftersom att den är väldigt olik den man ser i Kuala Lumpur.


Som syns lite tydligare här. Har glömt namnet, men det liknar väl ungefär en Thailändsk tuk-tuk? Det kryllar av dem på gatorna i alla fall.


Även dessa vagnar som folk går och säljer olika sorters mat eller dryck ur. Fast just den här mannen har kommit långt ut i gatan, de brukar hålla sig nära trottoarerna. Ser lite o-safe ut här.


Nog om det, här är Nia. Den här gången så visade hon oss ett mer autentiskt indonesiskt matställe (mer i min stil kanske, är så trött på lyxgallerior för tillfället) med en väldigt blygsam inredning och gamla vintage-affischer på väggarna.


Som syns lite till vänster. Gamla, handmålade affischer för cigaretter, öl och lite annat.


Där fanns också intressanta lampor, men den röda duken + lyktan + glittret är kvar från det kinesiska nyåret skulle jag gissa. Intressanta tavlor med.


Här fick jag med båda två. Upptäckte precis killen som står och poserar i bakgrunden, vilken smygis!


Jag vaknade sent så jag var inte så hungrig, istället bestod min lunch utav stekt banana med ost och choklad, igeeeen. Om nom nom.


Sedan blev det mer street snacks i form av dessa gröna (sätter in namn när bubba vaknat).


Låt er inte skrämmas av den illgröna färgen, den får de av pandan. De är jättegoda, som en krispig tunn crepes med en fyllig, mjuk pandan-muffin i mitten. Till vänster syns en variant utan pandan.


Och så här ligger de och steker på plats, i små runda pannor.


Fem meter bort satt en till man, fast han sålde kokos-snacks istället. Dem köpte vi med, och de var också supergoda, lite salta i smaken och så strör man på lite socker om man vill. Najs blandning.


Sedan stack vi tillbaks till hotellet och vilade en stund, innan det blev dags att möta upp med Rio. Trevligare kille får man leta efter (ja bortsett från min lille bubba då).

Vi stack till Senayang (området där vi skulle på konsert) så att vi skulle slippa trafikstockning senare. Vi underhöll oss några timmar på Senayang City Mall, som hade en så här sjukt nödvändig och hälsosam entré (ovan).


Ett ganska stort mall med världens häftigaste rulltrappa. Ser ni?


Come closer. Om jag någonsin köper hus med trappa, så ska den se ut såhär. Det lär ju inte hända, men jag är väldigt mycket in love med denna staircase á la klack.


På Senayang City blev det även middag, en japansk beef ball steak rättare sagt. Till den fick jag majs, morötter, haricots verts, en croquette, lite spaghetti och en bubblig, rosa dryck. Man måste ladda upp inför konserten liksom.


Och mot konserten var det av, på vägen fotade jag Senayang City utifrån.


Och så fotade jag killarna igen, Rio med en riktigt chic pose och hertigen med sin adliga uppsyn.


Sedan blev det en konsert som fick mitt flickhjärta att slå något alldeles extra. Bästa musikrelaterade show som någonsin fått avnjutas av min lilla trumhinna, det var alldeles fantastiskt. MMmmhhm!

Men jag fick lämna in kameran under tiden eftersom att den räknades som en proffs-kamera som ej fick användas under konserten. Sååå jag väntar på Akiras mobil-bilder, eftersom att kameran inte direkt är min Wildfires starkaste sida.


Fick i alla fall en mustasch för 'besväret' (de är ju bara för gulliga/artiga/ödmjuka här borta) och det var inte mig emot. Strangeface, försökte göra en söt min, men blev mest ett rådjur i strålkastarens sken.


På konserten träffade vi Gifri (minns ni? var modell för hans tröjor, träffade honom förra året också) med vän. De följde med på lite nattamad utanför hotellet.


Det blev ett gäng satay padang (nötköttsatay i stark sås), som är en stor favorit.


Mer banan med cheese/choco som vi delade. Upptäckte precis att jag åt detta två gånger på samma dag, oooops! Aja, gymmet imorgon.


Och så ett gäng FresTea. Får duga när man ej har Teh Botol till hands.


Sedan återvände de till sina krypin, och jag och bubba avslutade dagen (natten) med HBO innan läggdags. Filmkanaler på hotellet bidrar bara till sömnlösa nätter, ajaj.

Detsamma gäller när man bloggar och laddar upp bilder till klockan 04.20 (!!!) så nu avlägsnar jag mig kvickt.

Nightynight!

Jakarta 1

För er som gissat att jag misslyckades med mobil-bloggandet;

GRATTIS ni gissade rätt.

Tydligen så kunde jag inte mms:a från Indonesien med mitt Malaysiska sim. Men här kommer uppdateringar från hela veckan (tisdag-fredag) men de kommer med ett inlägg per dag vi var där. Blir lite roligare så och lättare för mig.

Hade det verkligen härligt i älskade Jakarta, men vi fick inte gjort lika mycket sightseeing direkt. En dag gick åt att umgås med Akiras kusin Nia och lite snabbt med Rio och Nofa, en åt konserten och umgänge med Rio, en åt påfyllning av tatuering och umgänge med Naomi, och sista dagen blev det bara lunch och hemresa. Så ja, jag bjuder på de bilder jag hunnit ta, som är intressanta nog.

Första dagen tog jag inte så många, men men:


Dag 1, tisdagen den 22/2 2012.

Fotade bilar i farten medans vi väntade på Nia. Efter det stack vi till ett köpcentrum som heter Pacific Place.


Vi ville äta lite indonedisk mat och hamnade på ett väldigt fancy matställe på en av de översta våningarna.


Väldigt fin och ren inredning, dock ej särskilt indonesisk.


Som sagt, fancy schnancy. Som de flesta av de indonesiska topp-galleriorna.


Indonesisk mat blev det i alla fall, och det var hur gott som helst. Revben som pressats, serverade med sambal, rostad lök, ris och lite grönsaker. GRÖNSAKER! Hoho!


På vägen ut så såg vi en ganska häftig restaurang, där man satt och åt i en liten segelbåt som flöt på en inomhuspool. Där fanns flera stycken då poolen sträcker sig bakom byggnaden i mitten (syns alltså inte på bild).


En 'liten' fyr hade de med, tror inte att man faktiskt kunde åka upp i den, men det fanns bord och stolar på bottenvåningen i alla fall.


En annan vinkel-spinkel.


Sedan så shoppade jag lite innan de stängde, och det blev en Chuck Norris faktabok och en Fanta Jordgubb.


Sedan mötte vi upp Nofa och Rio (Akiras gamla designer-friends från myspace) och åt lite stekt banan med ost och choklad. Blev inga bilder då batteriet låg på laddning, men Rio kommer på bild senare i alla fall, Nia med.

Innan läggdags så underhöll jag bubba med ett gäng citat från min nya bok, och sedan var den dagen över.


Det ploppar upp ett inlägg till lite senare, men först blir det lite American Idol, hoho.

god morgon!

Eller nej så jäkla god är den inte. Har inte lyckats sova så mycket i natt, vilket bidrar till ett par extremt röda ögon, samt matchande mörka påsar under, á la albino-panda.

Men men, jag drar på favorittröjan, målar naglarna i en alldeles shiny uppiggande lila, ler som en dåre och bjuder på peace-tecken hela vägen till flygplatsen, för nu bär det av mot Jakarta!



PS om jag bloggar senare idag så betyder det att jag listat ut hur man mobilbloggar (laptopen stannar ju hemma) annars hörs vi på fredag! Annars finns jag att nå på facebook, hoho.

Off I go!

PPP

Idag är det måndag och idag har jag PPP:at.

Det innebär att jag pluggat, packat och pannkakat. Hehe. Nä lite mer har jag väl fått gjort med det var väl det viktigaste.

Imorgon åker jag till Jakarta och stannar tills fredag. Anledningen till att jag (och bubba) åker är egentligen på grund av en konsert nu på onsdag. Det är mina favoritband New Found Glory och The Starting Line som spelar. De kommer inte till Kuala Lumpur, så vi tyckte att det var värt det att ta en tur till Jakarta, en av mina favoritstäder för övrigt, så två flugor i en smäll.

Eller tre flugor, ska ju fylla i tatueringen på torsdag, det är snart ett år sedan jag tatuerade mig och jag hade tyvärr en liten olycka under läkningsperioden som gjorde att mycket hud skrapades bort och tatueringen blev väldigt blek.

Olyckan orsakades av aggressiva naglar då jag halvsov och det kliades som mest.

Ska även hänga med en massa peeps, och så hoppas jag på att vi har tid för Sea World också innan vi återvänder på fredag. Hoppas hoppas.

Nä man ska ju upp tidigt imorgon, så jag får äta upp mina pannkakor och packa färdigt då. Ska försöka blogga därfifrån om jag listar ut hur man gör det från mobilen, hoho.


mat och rörelse

Här sitter jag och dricker en sur ribena med smak av svart vinbär/tranbär.

Nämnde jag sur? För att liksom jämna ut allt det söta i mig, hehehe... hehe. he.

Men bara blåsan håller sig glad under dessa regnperioder så är även jag glad. Glaaaad.

På tal om hälsa och sånt så försöker jag för tillfället hänga på bubbas 80% vegetariska diet. Det går super än så länge, det svåra är bara att kombinera det med min redan existerande 'ej mer än ris 3 gånger i veckan-diet'. Men det får gå, om jag så ska äta pasta varje dag. För det är väl lite nyttigare än ris, eller har jag fått helt fel för mig? Får köra på fullkornspasta eller något.

En annan sak jag tänkt på är att jag nog borde röra på mig mer. I form av något kul. Kanske dans?

Man kan ju inte promenera i KL precis, och fotboll här är ju inte precis på topp, och dansat har jag ju gjort förr så jag vet att jag har någon sorts koordination och uthållighet. Och det brukar ju vara kul, beroende på dans kanske.

Men jag sitter i alla fall och kollar upp lite olika föreningar i Kuala Lumpur, och just nu har jag fastnat för lindy hop. Ser sjukt svårt ut, men en nybörjarkurs hade säkert varit okej.

Vad tror ni?

skolupdate

Lite progress på mitt Project 2 i Applied Illustration. Gissa temat.


Book cover 1


Book cover 2

Gissa dåååeee!

tre nya lack, tack

Nya lack som ska testas! Fick äntligen tag i ett bättre turkost lack.

Har aldrig testat Elianto tidigare så det blir ju nästan lite spännande. Tror dock att lila blir först ut, har haft så mycket blått och grönt på naglarna den senaste tiden.

Men det får bli av imorgon, sängen kallar!


(PS till min kära mams, klockan är inte ens 01.00, jag går och lägger mig tidigt minsann!)

green green misosoppa

Idag åt jag något väldigt gott.


Namnet hamnade tyvärr inte på minnet, men det var nudlar i en stor misosoppa. Åt på ett av mina favoritställen, Green Green Organic Kitchen (jepp, grönt ska stå två gånger) och all mat är just organisk, och vegetarisk. Tror jag. De har mycket fake-kött i alla fall.

Som miso ska vara så förekom det sjögräs, tofu och allt det, men bara det att de gjort en big-size och stoppat i nudlar, ägg, kai-lan och lite andra grönsaker.

Hur gott som helst.

Hit vill jag ta la familia när de kommer, maten kostar ca 20-25 kr per person. För organisk mat i asiatisk stil, i en mysig miljö med lugnande musik, och maträtter med vacka upplägg som ser exakt ut som bilderna från menyn.

Mucho prisvärt.

hullaballoo-shoot

Idag har jag gjort ett litet photoshoot åt min indonesiske vän Gifri.

Han är grafisk designer, men trycker upp t-shirts och har ett eget klädesföretag vid namn Hullaballoo. Sist, när han tryckte upp t-shirts för första gången så fick jag vara modell, och han måste varit så nöjd att han bad mig hjälpa till igen. Hehe.

Vi har ett litet teamwork då jag får gratis tröjor hemskickade, och han får fin-fina, väldigt professionella och allmänt underbara modellbilder in return. Typ.

Håller på att redigera färgen lite för att skicka över, men kan bjussa på denna så länge.

Mja, just den här bilden kommer nog inte att användas.

Ville spexa lite för bubba, visa hur stark jag är. Visa hur länge jag kunde svinga mig fram och tillbaks på ställningen. Leka spännis.

Men det gick väl sådär... :(

ett litet svar

Chubbchubbs om ändrade planer:

Vad är anledningen då? =)

Ganska många olika anledningar faktiskt, mest på grund av att mitt skolschema läggs om, och så praktik på det. Jag får mer tid för mina studier och så blir det kanske en runda till Australien. Så i början var det svåra beslut att ta, men nu känns det väldigt rätt :)

valentines

Är nyss hemkommen från en liten Valentines-date med bubba.

Det var en riktigt rolig date med sjukt god och lite smålyxig mat (i jämförelse med vad vi brukar äta). Ja jag inte speciellt dyr i drift.

Det var dock inte en sådan där oerhört romantisk middag då man sitter och håller varandras händer och suktar in i varandras ögon eller något sådant, men med hjärtformad dessert och en ros av personalen (som vi låtsades var från Akira) så blev det en lagom kärleksfull kväll trots allt.

Nu ska vi avrunda denna hjärtedag med en film och imorgon är det en röd dag, så soooovmorgon.

Hoppas att alla ni haft en härlig dag oavsett om den spenderats med någon speciell eller om ni bara bojkottat den annars så överskattade årliga kärleksdagen.

Man ska ju trots allt sprida kärlek och glädje resten av året med (ladida la lala la typ) men jag antar att det blir en större anledning att få choklad, och det är ju aldrig fel...

Choc-choc-choc-chocolateeee!
Och ja den var hjärtformad, vilket var väldigt sweet, inside out.

brillz

Är i skolan, gillar ni mina brillz?

ändrade planer

Kan förresten passa på att göra ett litet announcement här i bloggen för er som inte redan hört.


Jag kommer inte återvända till Sverige under hösten 2011 som planerat, utan istället våren 2012.

Får väl hoppas att världen inte gått under tills dess (2012 ju).


Så 6 månader längre vistelse i Malaysias huvudstad, ett halvår extra med sol, värme, underbara köpcentrum och ljuvlig mat. Klagar inte direkt. Inte just nu i alla fall.

Men hemlängtan brukar ju komma i perioder (speciellt efter att man sett sina små fjun till brorsöner på Skype). Eller ja, resten av er också. Men det har jag ju klarat av i 2 år nu så vad är ett år till?


Så när jag lämnar Kuala Lumpur tillslut så kommer jag ha bott här i 3 år, ganska exakt. Och det är ju lite bekvämare att berätta att man bott i Malaysia i 3 år i stället för 2 och ett halvt. Kortare mening liksom.

Okej nu var inte det den största anledningen till att jag stannar längre, men det är ändå lite praktiskt.

2009, när tropisk hetta och luftfuktighet precis fått mig att klippa av the frizz.

cameo-plugs


Ja tack!

Älskar verkligen när jag hittar lite unika, tjejiga plugs att stoppa i öronen. Synd att det är så svårt att få tag på just sådana här cameo-plugs.


Kommer härifrån.

project 2

Här är en liten början på andra projektet i 'applied illustration'.

Projektet går ut på att designa två bokomslag, som ska vara kontraster. Mitt tema är en tjej vs en kille, som 'lånar' något som är typiskt för det andra könet.

Så på den här bilden ser ni inte vad det är, men detta är alltså bara en början på tjej-omslaget. Lite mer än halvvägs typ.

Ska börja med kill-omslaget nu, och när han är på samma nivå i utvecklingen så börjar jag med mer ingående detaljer.


Jupp!

turkost lack

Nytt från BB Plaza, underbart nagellack och ring.

Eller galge? Eller ring? Galge? Ring? Galge, ring, galge, ring.

Lackets nyans är egentligen mer turkos än grön, men bilden får duga ändå.

tröstäter

Hade tänkt trycka i mig hela skålen.
IKEAs delicato-bollar.

Eller ja, minst en ska jag sluka i alla fall.

possessive love, final

Har inte gjort ett drit idag, inte haft något kul att skriva om heller. Men igår hade jag i alla fall redovisning i min illustration-klass. Visade ju detta tidigare, men så här blev mitt tidningsuppslag när jag var färdig.

Blev lite ändringar i teatergardinerna, trådarna som tjejen hänger i, en extra skylt med själva artikeln och så ändringar på rubrik-skylten. Plopparna blev liksom glödlampor istället. Projektets tema var ju kärlek och mitt var inriktat på possessiva förhållanden.

Glömde ju visa innan, men så här blev den i alla fall:


Jag är nöjd, läraren var nöjd, och nu är det dags för Project 2.

En ledtråd:

Mitt projekt kommer att involvera en mustasch.

Yup.

'hohoo-ring'


Ny ring med överraskande motiv? Hohooo.

Gillar förresten att han är lika ballögd som jag, ögonasymmetri for the win.

påfågelpynt

Okej jag hade fel. Tydligen så håller det kinesiska nyårfirandet i sig fram tills den 15:e, så vi får dras med allt det vackra i en vecka till. Oj vad jobbigt.

Så här kommer några bilder från The Gardens Mall som jag tog i helgen. De hade pyntat upp med fyra alldeles fantastiska blomsterarrangemang á la påfåglar.

Taket med blommor, solfjädrar och lyktor i rött, rosa och lila.


Sådana här mindre arrangemang och lyktor står utspridda lite överallt.
Lite kul att det står en kille och smyger bakom krukan till vänster.
Jag vet att det är en plansch, men lite kul?
En smula bara? Nej? Jaja.


Och så påfåglarna i blomsterinstallationer med röd-orange-rosa nyanser.
Barnet till höger ingår ej.


Lite artistiska vinklar, just for you.


Stjärt-släper, fullpackat med blommor och grönt.


Och så en närbild på ansiktet, om det kallas så på fåglar.
Upptäckte precis hur suddig bilden egentligen blev men den får duga.

Nu är jag sjukt godissugen, men ska överraska kroppen med ett äpple istället. Känn på den, kroppen min!

dagens lunch

Asiatisk omelett med hela ostron.

Löjligt gott.

Och 20kr gick den på, ganska dyrt eller? Eller? Elleeeeer? Nä.

lejon på gården brevid

Det kinesiska nyårsfirandet börjar komma mot sitt slut, men just nu pågar det lejondans på Putramas 1! (Condominiumet brevid mitt, där jag bodde innan.)

När jag först hörde de höga trummorna trodde jag att det var något byggarbete, men när oljudet började få en melodi så förstod jag att så var inte fallet.

Så nyfiken som man är så rusade jag ut på balkongen, och jovisst. Fyra gul-guldiga små lejon skuttade omkring där borta. Sedan traskade de området runt i en liten parad, och i skrivandets stund så befinner de sig där inne under taket.


Det är andra gången jag sett lejondans, men jag har haft otur båda gångerna då jag är så långt bort ifrån firandet, förra gången var på KLCC där 3984729874 människor blockerade utsikten.

Gulliga är de i alla fall, till och med svansen ska viftas, öron med, det ska skuttas och huvudet ska vridas och nicka i takt med musiken. Väldigt cute.

förra lördagen

Ja, förra veckan var ju en riktig pissvecka egentligen. Jag hade magförgiftning och precis allt annat gick fel. Men på lördagen vände allt. Akira blev plötsligt sugen på att gå på ett skivsläppsevent för ett lokalt hardcore band, Cassandra, som höll eventet med ett till band, Incarnation, och tre förband.

De är väldigt stora här, och massor av folk skulle gå, inklusive Akiras vänner så vi bestämde oss för att joina.

Eventet hölls i en ganska fräck byggnad med massor av konstutställningar och installationer, och jag gick på den absolut fräckaste toaletten jag någonsin sett.

Jag är väldigt imponerad av många offentliga toaletter här i KL, de är ofta väldigt rena och lyxiga, och har en eller flera städerskor som befinner sig där hela dagen och håller i ordning. Specialanställsa toalettspecialister typ.

Men den här är min absoluta favorit på grund av att alla toalettdörrar var målade i en enda stor, unik illustration, och till och med ingången hade målningar anpassade efter ladies - gents. Så klart fotade jag.


Ingång, herr vs dam.


Dörrarna stänger sig själva om man luamnar dem öppna, så konstverket syns nästan hela tiden som en vanlig vägg.


Awesome.

Det var en av anledningarna att det var en så bra dag, haha! Nä men det allra bästa var så klart förvånande bra musik, och även att jag fick möta några av mina personliga idoler. Inte bara presenterade Akiras vän mig utan jag fick jag skaka hand, småprata lite, OCH hänga med på mat efter att eventet var slut. Huuuuuur coooooolt? Jag tyckte att det var skitcoolt. Jag log hela tiden. Happy day.

Så vem var det? Jo, gitarristerna i Love me butch. Har skrivit en hel del om dem tidigare, men inte sett dem sedan de öppnade för Coheed and Cambria. HÄR är några bilder i alla fall. De berättade att de ska på turné i Japan och Philippinerna, ska lansera ett andra album i mars, och att de ska öppna för Deftones nu i februari. Akira påpekade vilket stort fan jag är (blush, blush) så gitarristen, Kong, insisterade på att jag (jaja, vi) borde gå.

Efter eventet stack vi alltså med dem till en spansk restaurang i närheten där vi även fick träffa en känd malaysik VJ för MTV, och Crooz crew. Crooz är ett stort indonesiskt klädesmärke i stil med rockett. På restaurangen pratades det lite med och så åt jag någon Aglio e Olio spaghetti och sedan drog vi hem (Akiras vän var ju chaufför) medans resten festade vidare.

Smygbild på maten, kändes lite nördigt annars runt alla dessa tatuerade, musikaliska herrar.

Okej inte världens mest intressanta historia, men den dagen lyfte verkligen upp mig igen när jag kände mig så låg tidigare. Love me butch liksom, love love love...

om min lördag, och rosa ting

Idag är det lördag. Jag gör absolut ingenting.

Sitter hemma och tittar på TV i vardagsrummet trots att det bara visats skitprogram hela dagen. Kikar runt lite online men inget nytt där. Är hungrig, men inte sugen på någonting. Uttråkad men orkar inte umgås med pojkvän (som vet att jag är på väg in i en röd vecka men ändå måste säga emot precis allt som en 5-åring för att trigga mitt humör lite extra). Känner för att pyssla eller rita, men för lat för att börja, eller ens plocka fram sakerna. Trött, men vill inte slösa bort dagen med en tupplur. Vill ut och shoppa... eller nej. Det vill jag faktiskt inte. Måste vara första gången på månader.

Jaja, jag har en sådan dag i alla fall and I hate it. Så ett nattsvart humör får kompenseras med ett rosa linne och ett litet, litet leende:

Det är mitt stora, runda knä jag håller i, det är inte en flintig hjässa ni ser.

Jag avskyr färgen rosa. Eller ogillar starkt i alla fall. Bortsett från på kinderna. Men det här linnet föll jag för av någon anledning, och bestämde mig för att köpa det ändå och försöka tvinga bort min fobi för alla dess skära nyanser.

Minns när Akiras mamma kom och hade köpt en liten rosa bolero-sak som present, eftersom att min favoritfärg är lila, och hon tyckte att just den här rosa var väldigt lik lila. Men det var den alltså inte. Inte det minsta. Men jag höll minen och tackade, hängde in den i garderoben och ja... Får gå och ha dåligt samvete och känna mig otacksam för att jag aldrig drar på mig eländet. Men jag har så svårt att säga nej.

Nu i efterhand så vet hon om att jag ogillar rosa (vilket verkar vara väldigt märkligt för en tjejer här), jag passade på att berätta det lite diskret långt efter bolero-incidenten, mest inför framtida överraskningar eller presenter. Det känns lite som ett waste annars.

Men när jag var 12-14 så var nog halva min garderob rosa. I confess. Kanske är det just det som är anledningen? Att min själ var på väg att kvävas och nu helt enkelt jobbar emot färgen? Vem vet.


Oh, på tal om förra lördagen (då jag köpte linnet) så har jag ju helt glömt bort att berätta om dagen som jag ju sa att jag skulle, men det kommer i ett litet inlägg senare idag (en vecka sent men ändå) för er som undrar. Är ju säkert jättemånga som gör det. Hehe. He.

vackert i snibben

Dessa vill jag mer än gärna stoppa i öronen en vacker dag. Ja, alltså i örsnibben, ej i själva hörselgången.
Uppe
V: En söt ros i mörk jadeit.
H: Favoriten, en krysantemum blomma i pink ivory (sällsynt träslag från Afrika, ej ben som ivory annars innebär).
Nere
V: Vanlig rund form i amazonsten, men gosh vilken härlig färg.
H: Pink ivory tunnel. Hade kunnat tänka mig vanlig rund med.

Så om någon har lust att bidra så finns alla att hitta på Onetribe i min storlek, tack och hej.

språkrutan returns!


Snart ett år sedan sist, ojoj. Så nu är det dags för språkrutans återkomst! Tema MAMAK STALL.

Sist (maj 2010) så gick jag igenom olika hälsningsfraser på malaysiska, beroende på tiden på dygnet. Så idag hade jag tänkt lära er att beställa mat, ifall dagen kommer då ni sitter på ett litet mamak stall någonstans i Malaysia där ingen pratar engelska. Det kan ju faktist hända, så här kommer några användbara fraser.

Det finns inget artigt sätt att be om någonting förresten, utom att möjligtvis säga tack efter sin beställning. Så allt med please/snälla/kära/rara osv kan man skippa direkt.

Vill man beställa till exempel vatten, så säger man helt enkelt 'en vatten' = 'satu air kosong'.

Satu - En/ett. Misströsta ej, resten av siffrorna kommer på slutet ifall du vill beställa mer än ental.

Dryck

Vatten - Air Kosong. Air betyder vatten men kan även betyda dryck, men lägger man till 'kosong' (som betyder tom) så betyder Air Kosong helt enkelt vanligt vatten.
Mjölk - Susu. Inte alltid det serveras, men bra att veta om man vill dricka mjölk till maten. Oftast får man beställa sojamjölk istället men det kan minsann vara lika gott. Då säger man soybean på engelska.
Teh Tarik - Te som dragits. Malaysias nationaldryck, ett mjukt, sött mjölkte som dras mellan två koppar ett par g ånger innan det serveras. Hur gott som helst men med lätt diabetesvarning efter ett tag (innehåller en del kondenserad mjölk).
Teh Ais - Nerkylt Teh Tarik. Ais betyder is (uttalas ice ju) och allt som heter Ais på slutet har man helt enkelt pluttat i is.
Teh O - Teh Tarik utan mjölk. Har faktiskt glömt vad det smakar, jasmine kanske? Godare med is i alla fall, som Teh O Ais. Fast allra bäst är Teh O Ais Limau, med lime smak. Limau = Lime.
Three Layer Tea - Te med tre lager. Beställs ju på engelska, men HÄR står mer om drycken.
Air Kelapa - Kokosdryck. Beroende på stället, men ofta så finns det på mamak stalls. Där får man in en hel kokosnöt som står upp (de har skurit till den) som de gjort hål i och stoppat i en sked + sugrör så att man kan njuta av både dryck och kokosnöt.
Coca Cola, Pepsi, Sprite osv heter detsamma så klart.


Three Layer Tea med Teh O Ais Limau i bakgrunden.


Mat

Nasi - Ris. Ris är nummer ett. Ris är allt. Frokust, lunch, middag. Glöm ej ordet nasi.
Nasi Goreng - Stekt ris. Goreng betyder steka, och det är precis vad man gjort med det redan kokta riset. Finns många olika varianter, med grönsaker och annat, men godast (enligt moi) är med kyckling, 'Nasi Goreng Ayam'.
Nasi Lemak - Kokosris. Malaysias nationalrätt. Det betyder 'fett ris' men tolkas alltså som 'krämigt' eller 'gräddigt' ris, då det kokts med hälften vatten, hälften santan (kokosmjölk). Serveras med ägg, sambal, jordnötter och små torkade sardiner, men man kan beställa kyckling eller annat kött till.
Mi - Nudlar. Kommer som nummer två. Fast oftast serveras dem stekta (se nedan) om de inte kommer i en soppa.
Mi Goreng - Stekta nudlar. Samma gäller som för stekt ris, olika varianter, grönsaker, kött, kyckling, men godast är med ett lös-stekt ägg på toppen, 'telur mata'.
Char Kway Teow - "stir-fried ricecake strips"? En nudelrätt som består av platta risnudlar. Dessa steks lätt i soja, chili och en massa andra godsaker (räkor, böngroddar, någon liten purjoliknande grönsak, ägg osv).
Ayam - Kyckling. Det 'kött' som förekommer allra oftast i Malaysia är kyckling. Det är absolut det djur som äts mest, så det brukar också oftast smaka bra. Ayam Kampung är godast, vildhöns. Alldeles små och möra, serveras det så ska ni absolut testa.
Daging - Nötkött. Kan också hittas överallt, men inte så ofta att det äts på mamak stalls, i alla fall inte med nudlar, kanske med ris. Men absolut godast som satay.
Kambing - Get. Hehe, godare än man kan tro. Finns ibland i soppa, och som indonesisk satay (lite sällsynt). Ett fett kött, men väldigt mört.
Babi - Gris. Hittar ni absolut inte på mamak stalls eftersom att de drivs av indiska muslimer. Men ni kan säkert finna det på kinesiska matställen eller andra matställen där det står 'non halal'.
Telur - Ägg. Telur Goreng är då stekt ägg, men ägg i allmänhet brukar serveras stekta, både till ris och nudlar.
Telur Mata - Mums. Heh. Nä men översätts väl till ett lös-stekt ägg, sunny side up. Gulan är fortfarande rinnig och alldeles lovely.
Sup - Soppa. Säger sig själv, finns oftast olika varianter.
Satay - Spett. Ja kycklingspett då, eller nötkött. Om ni inte är på en riktig satay-restaurang där ni kan finna fisk, kanin, antilop, komage och lite andra roliga varianter.
Sayur - Grönsaker. Sällsynt haha! Nä men det kan vara bra att känna till ordet i alla fall.
Roti - Bröd. Roti Bakar hittar ni HÄR. Öppnas i ett nytt fönster, den ultimata malaysiska frullen.
Roti Canai - Kommer att skriva mer om senare.
Thosai - Dito.


Char Kway Teow är godare än vad det ser ut, hehe.


På mamak stalls så serveras det också indisk mat som naan och tandoori, men det vet ni kanske redan vad det är? Annars kan jag dra lite om det med. Men mamak stalls är i alla fall ofta en blandning av malaysisk och indisk mat, så man kan få njuta av båda på ett och samma ställe. Billigaste maten hittar man också här.

Siffror

Satu - En/ett.
Dua - Två.
Tiga - Tre.
Empat - Fyra.
Lima - Fem.
Enam - Sex.
Tujuh - Sju.
Lapan - Åtta.
Sembilan - Nio.
Sepuluh - Tio.

Vill ni beställa mer än så, så får ni beställa på engelska. Eller ja, alla siffror kan ni säga på engelska trots allt, men nu fick ni veta vad de heter ändå.

Om det är något ni blev speciellt nyfikna på och vill höra mer om, eller om ni vill ha ett speciellt tema på nästa språkhörna, så bara klicka in en liten kommentar nedan. Er önskan är min lag, hoho.

ägg och tofu

Måste bara lägga upp vad jag åt igår när jag var ute på en liten shoppingrunda med Akira och hans padres. Eller ja shoppingrunda, det mesta är ju trots allt stängt under det kinesiska nyåret.

Men lunch blev det i alla fall, och så fort jag ätit något gott så ska det ju så klart hamna i bloggen.

Vi åt på en padang-restaurang, samma kedja som den Akiras nyfunne vän jobbar på, 'Sari Ratu'. Sist vi var där med Ali och Topan, så åt Ali något alldeles underbart. Så idag beställde jag in samma rätt:

En läcker, krispig ägg-yta med mjuk, mumsig tofu och ägg-gula på insidan *droools*.

Närbild på ägg-kreationen. Krispigt och gott att sitta och plocka, om nom nom.

iman var här igår kväll



Han och Akira spelade Street Fighter på PS3
medans de 'vuxna' umgicks. Det hela slutade med att Iman tvunget skulle ha med sig spelet hem till sitt PS2 trots att Akira försökte förklara att det inte kommer att gå. (Jo försök förklara skillnaden mellan blu-ray och DVD för en 4-åring.)

Så Iman skrek och grät i cirka 15 min tills förälrar gav upp och Iman fick spelet med sig hem.

Spelet som alltså inte kommer att fungera där hemma... Föreställ er då reaktionen när han faktiskt inser detta.

Hoppas bara att spelet kommer tillbaka in one piece när han är färdig, halva spelet är ju trots allt mitt.

PS jag gillar Iman, han är charmig och käck, men vilket jävla humör han har när saker och ting inte går hans väg. Jag själv (som aldrig varit särskilt barnkär, bortsett från extremt snälla barn och så klart fasters guldklimpar) har alltid sagt att jag inte ska ha barn, och om detta humör ligger i släkten så får väl jag och Akira föda upp hundar eller något.

My childhood dream förresten, ibland ska man kanske köra på sin första idé, hoho.

dokumentär

VARNING! Här kommer ett långt inlägg som handlar om valuta, medelinkomst, tiggare, och grafisk design. För er som inte orkar läsa allt så kan man scrolla ner och läsa 'och nu till saken' direkt. För resten som vill läsa mitt rabbel så go ahead på raden undertill.

På tal om tiggare
(ok inte så mycket på tal om, men de nämndes snabbt i inlägget nedan) så såg jag och Akira en dokumentär för ett tag sedan. Det handlade om att regeringen (låter fel men de sa i alla fall government) försöker städa upp gatorna och sätta tiggare i olika shelters, där de får tak över huvudet och mat på bordet. Ja allt för att de ska slippa gå på gatorna och be om pengar.

Fint tyckte jag, att man verkligen jobbar med sådana 'problem'i samhället, speciellt eftersom att det ofta handlar om syndikat, och att tiggarna inte ens får behålla alla de pengar de 'tjänar ihop'. Men det som chockerade mig allra mest var summorna som dök upp.


I Malaysia används valutan ringgit. Det förkortas till RM (Ringgit Malaysia) och sätts framför summan. Så RM1 är ungefär 2,11 kr (just idag). Men Malaysias valuta är inte värd så hemskt mycket, så en lunch kan gå på allt mellan RM2,50 till RM12. Alltså ca 5 - 26kr, och den på 26kr är sedd som ganska lyxig redan. En lunch på min skola går på 10kr så jag antar att det är normalfallet i Kuala Lumpur (resten av landet är lite billigare).

I alla fall, i och med att mat, boende, transport, shopping osv. är så billigt så är också lönen väldigt låg. Nu menar jag medel, vanligt folk liksom, inte businessmen eller expatriats, professorer osv, men om vi tar mig som exempel. När jag tagit min examen, Advanced Diploma i Visual Communication, och börjar jobba som t.ex. grafisk designer. Om jag skulle göra det här så skulle min lön ligga på ungefär 3400 kr i månaden, för en fulltidstjänst.

Om jag skulle plugga vidare ett år och få kandidatsexamen så skulle min lön ligga på 4000 kr i månaden i stället.


OCH NU TILL SAKEN
Grejen är då att om jag jobbar bakdelen av mig varje dag, upp till 6 dagar i veckan, ej betald övertid, så skulle jag alltså tjäna mellan 3400 - 4000 kr i månaden som grafisk designer, beroende på min utbildning, bortsett från att jag hade ett eget företag. Och i den här dokumentären på tv så fanns det tiggare som kunde skrapa ihop RM3000 i månaden, vilket är detsamma som 6400 kr.

I och med att RM1 eller ens RM10 inte ses som så mycket av de som har det lite bättre ställt, eller turister osv. så är det lätt för en tiggare att tjäna ihop en ganska bra summa om dagen, så att det till slut kan slå en medelinkomst för det 'vanliga' folket som jobbar hårt 8-9 timmar om dagen.

Så efter min examen, om jag skulle stanna kvar i Malaysia så tjänar jag bättre med att sätta mig på en trottoar med en plastmugg i handen än att söka jobb som grafisk designer.

PS nu är alltså inte detta mina framtidsdrömmar precis, jag kommer absolut att komma hem efter examen. Don't worry mams!

lite fakta om kuala lumpur


I Kuala Lumpur, och säkert många andra områden i Malaysia, så pågar byggen dygnet runt, alla dagar i veckan, koooonstant.

Vart du än beger dig kommer du att ha något slags bygge i som syns ögonvrån. Staden bara växer, och växer och alla parkeringsområden fylls mer och mer.

På morgonen då folk beger sig till jobb, eller efter 17 då folk börjar bege sig hemåt så fylls vägarna. En tur som annars tagit 10 minuter kan sluta i en timme, eller två. De enda som inte drabbas är de som åker motorcykel eller tåg. Men man ska ha lite tur med att komma med tåget med vid den tiden då vagnarna fylls snabbt.

Kuala Lumpur (som för övrigt betyder något i stil med lerig flodmynning) är verkligen en stad i rörelse, som bara växer så att det knakar riktigt ordentligt just nu. Och då handlar det mest om skyskrapor, gallerior och lyxiga andelslägenheter.

Sedan står det såklar i kontrast mot utslitna områden, tiggare på gatorna, billiga marknader och mamak stalls, men inte lika stor kontrast som Jakarta med en större klyfta mellan rika och fattiga.

Så KL är verkligen en stad med många ansikten, och det är bara en del av tjusningen att bo här.

PS andra tjusningar är att köpcentrum stänger 22.00, massor med matställen har öppet dygnet runt, maten är gudomligt god samt billig. Och mat är alltid numero uno, hehe.

festen fortsatte


På 'bestari' med bubba och hans föräldrar. Det blev ett vitlöks-naan och en sprite.

Resten av kvällen har jag spenderat i soffan framför Shrek, med fyrverkerier i bakgrunden (i alla fall efter tolvslaget) och mumsat på honungs-cashew som snacks. Sickly yummy.

Får kanske bli gymmet lite senare i veckan, hehe. He.

delicato

Idag är det onsdag (för er som inte uppmärksammat) och jag är ledig.

Eller ja, just den här veckan är ju lite speciell då jag är ledig de resterande sex dagarna med.

Igår var det en röd dag i form av någon slags Kuala Lumpur dag (förstod ej helt) och idag startar det kinesiska nyårsfirandet. Eller lunar year som man också kan kalla det? Firandet fortsätter imorgon, så vilken av de två dagar då det nya kinesiska året  faktiskt startar vet jag ej. Men jag vet att det är kaninens år i år. Själv är man en slug orm.

Igår firade jag i alla fall ledigheten med Akira, Ali och Topan, då vi var och åt gott på T-Bowl (toalett-restaurangen) och sedan småshoppade vi lite. Efter det stannade de över i lägenheten och vi spelade tv-spel och såg på film. De begav sig igen vid 13-tiden och efter det så har jag inte gjort ett 'drit' :)

Bara spelat tv-spel med bubba, lekt lite med illustrator och avnjutit en delicato chokladboll som jag köpt på IKEA tidigare (men sparat i kylen). Har några kvar som säkert kommer att slukas snart de med, om nom nom.

Bild, före smaklökarna fick festa loss. (Kalaset gick på 3kr förresten, ej illa alls!)

RSS 2.0