trafikregler i malaysia

Här kommer lite fler tankar kring Malaysias trafik. Gick ju igenom kollektivtrafiken tidigare, så här kommer lite fakta om bilkörandet i Kuala Lumpur.

Det kan ju vara bra att veta ifall ni någonsin planerar att köra bil här borta, eller helt enkelt vill se hur annorlunda det är i jämförelse med trafiken där hemma.

För att inte bli på tok för långt så har jag kortfattat det viktigaste i punktform.


Blinkers
Man skulle kunna tro att bilarna i Malaysia tillverkas utan blinkers. Detta stämmer inte, men däremot används de inte på samma sätt som hemma. De används som flitigast av nyanlända internationella förare, för att indikera att de är på väg att byta körfält. Fast detta resulterar endas it att alla bilar i det körfältet ska stänga alla luckor och göra allt för att förhindra denna förare från att byta körfält.

Mobiltelefon
Det är inga som helst problem att använda mobiltelefon när du kör, men tänk på att om du samtidigt vill använda din backspegel för att fixa till ditt läppstift eller fixa håret med den andra handen, så håll armbågen fri så att du kan styra bilen. Alternativt så kan du sätta ett barn i knät som kan styra bilen åt dig under tiden du utför dessa viktiga uppgifter.

Hastighetsbegränsning
Detta begrepp är obekant i Malaysia.

Filmarkeringar
De har säkert fyllt någon slags funktion tidigare, men idag är deras syfte främst dekorativt. Men en dubbel vit linje brukar användas för att ange den plats det är extra populärt att köra om.

Nödkörfält
Du kan använda nödkörfältet för eventuella nödsituationer, t.ex. då du är sen till jobbet, du är så toanödig att du är på väg att explodera, eller kanske spillt hett kaffe i knät. Eftersom att det handlar om nödsituationer så kan du köra dubbla hastigheten av de andra bilarna på vägen.

Trafikljus
Det kan vara bra att veta att trafikljus i Malaysia fyller inte riktigt samma funtion som många andra länder. Grönt är dock detsamma, det betyder att det är fritt fram att köra. Men just gult och rött är lite olika. Gult betyder 'kör snabbt som fan' och rött betyder 'stopp, men endast om det kommer bilar i andra riktningen, eller om det står en polis i närheten'. Annars fyller rött samma funktion som grönt. Det kan också vara bra att veta att bussar har sina egna regler vid trafikljus, men de har jag inte riktigt lyckats förstå mig på än.

Motorväg
Längst malaysias motorvägar förekommer det skyltar där det står 'Pandu Cermat' som betyder 'kör smart'. Detta brukar tolkas av fuorarna att de inte bör lämna mer än en bils längd mellan sig själv och bilen framför, oavsett vilken hasighet de kör. Detta för att uppnå det primära målet när det kommer till bilkörning i Malaysia.

Det primära målet
Det primära målet i Malayia är helt enkelt att du måste nå din destination innan bilen framför dig. Detta är den heliga regeln när det kommer till bilkörning i Malaysia, och alla andra regler är helt enkelt lämpade för detta.


Så när folk säger att asiater inte kan köra bil så stämmer det inte helt. I alla fall inte när det kommer till malaysier. De kan absolut köra bil, de följer bara inte exakt samma regler som vi gör.


PS detta är bara några iakttagelser jag stött på under mina två år och fem månader här, det har absolut inget att göra med hur jag själv kör bil.

Kommentarer
Postat av: Lonely S

hahaha vilka dårar!! :)Tur att dom inte svänger vänster i rondellerna iallafall hehe.

2011-08-18 @ 18:07:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0