happy deepavali!

Idag börjar 'the festival of lights' eller deepavali som det så fint heter. Kallas också devali. Det är en indisk högtid som firas i väldigt många länder fast Indien och Nepal är nog de där festivalen har störst betydelse. Festivalen varar i 5 dagar.

Ska jag vara helt ärlig så vet jag inte vad det innebär, bortsett från att det är ljusets högtid, att man hittar en massa indiska sötsaker (väldigt, väldigt söta), indiska filmer på tv och vackra konstverk i alla malls som skapats av färgglatt ris eller pulver.

Men enligt wikipedia så innebär deepavali det här:

" Diwali (deepavali) är en större hinduisk religiös ljusfest, som firas till minne av guden Ramas återvändande från exil. Motsvarar Nyår.

Diwali är ljusets högtid och den pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden kartika. Högtiden infaller i slutet av oktober eller början av november och är en av Indiens viktigaste högtider.

Man firar Ramas återkomst efter att han har levt i exil i 14 år med sin fru Sita. Alla invånare tände ljus över hela staden för att visa att man välkomnade Rama hem till Ayodhya. Det är en dag då man ska känna glädje och vara snälla mot varandra. Man ska bli av med sin vrede och svartsjuka. "

Ja ungefär så ser det ut i alla fall. Dock så firas det inte bara av hinduer, utan även jainister och sikher. Vet detta eftersom att en av mina nära vänner i skolan är sikh. Det finns inte ens en svensk wikipedia om dem, men det är i alla fall dem som ofta kommer ifrån Punjab, har ljus hy och där männen ofta bär turban.

Har inte varit ute idag för att se firandet, men jag tog några mobilbilder förra helgen då de redan hunnit dekorera:


Färgglada påfåglar inne på BB Plaza.


Närbild på dem.


Happy Deepavali inne på Pavilion.


Skapad av min skolas rivaler, Limkokwing :)

Alla malls här dekoreras inför varje högtid, jul, kinesiskt nyår, ramadan, hari raya, deepavali osv osv. Jag tycker att det är väldigt fint att de tar vara på så många olika kulturers högtider.

Det är ofta vädligt vackra och dyra dekorationer som tagit hela natten innan att skapa. Ja när något byggs om eller dekoreras här sker det alltid nattetid, så att man kan njuta av det direkt dagen efter :p

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0